SCANDIA / Scandia Present AB

 

Allmänt

SCANDIA TENN

Scandia Present AB 1969 - 2009

Karlshamn

Sammanslagning av AB Ystad Metall, Ystad och Mitab, Karlshamn.

Uppköpt av GENSE i början av 1990-talet.


Formgivare/Designers:

Gunnar Ander

Sigvard Bernadotte

Gunilla Lindahl

Forse Gnista

Hans Lind

Harry Pedersen

Ella & Sven Sjöström

Ulla Skoog
Kommentar

Vid sammanslagningen mellan Ystad Metall & Mitab ville bägge parter få med sitt eget namn i det nya, sammanslagna bolagsnamnet. Emellertid lyckades man inte hitta någon vettigt namn denna vägen utan kompromissen blev ett helt nytt namn som tillhörde ett redan inregistrerat bolag hos Ystad Metall - Scandia Present AB.


Ledande formgivare av tennföremål var Gunnar Ander. Han ligger bakom flertalet av de nya, formgivna föremålen. I en del fall, samlartallrikar, finns hans signatur på föremålet men för det mesta inte.


Scandias sortiment av äldre modeller av t.ex. stop, ljustakar och terriner är kopior och saknar uppgift om formgivare. Dessa tillverkades i allmänhet av Metalltryckarn i Nyköping.


En av Scandias stora framgångar på tennsidan var konceptet Tenn i trä där föremålen förpackades i träull i en låda av trä.


Scandia hade samarbete med ett flertal underleverantörer av tennprodukter. Störst av dem var Metalltryckarn i Nyköping men även föremål från KTS - Koppar och Tennsmide i Göteborg förekommer. I sortimentet finns även Norskt Tenn från Oslo Metall.


Tenn var bara en gren av Scandia Present AB. Man producerade föremål i diverse material. Tenn, brons, mässing, smidesjärn, antikjärn, antikmässing, sjödränkt ek, förkromat, försilvrat, förgyllt m.m.. Olika formgivare kom här att bidra bl.a. Cilla Persson, Stig Lindberg och Lisa Larsson.

Nedan visas exempel på föremål från Scandia Tenn till vilka en formgivare/designer inte har kunnat knytas. För bilder på respektive formgivares föremål  - följ formgivarlänkarna.